Пушков: Атентатът в Ница трябва да отрезви противниците на сътрудничеството с Русия

Терористичният акт в Ница трябва да окаже сериозно отрезвяващо въздействие върху западните лидери, които се обявяват против сътрудничеството с Русия в борбата с тероризма. Това заяви председателят на комисията по международните въпроси в Държавната дума на РФ Алексей Пушков, предаде РИА Новости.

„За последната половин година в Европа се случиха три големи терористични акта – в Париж, Брюксел, и сега Ница.  След всеки атентат се правят изказвания, произнасят се осъдителни думи и всичко си остава така, както е било. Лидерите на западните страни се връщат към геополитическите си игри, връщат се към политиката, както те самите наричат, на „сдържане на Русия“. А да сдържат трябва не Русия, а международния тероризъм. Това, струва ми се, е главният извод, който трябва да бъде направен“, каза Пушков.

„Това даже вече не е последният звънец, това е камбанен звън не само за загиналите в този атентат. Това е камбанен звън над главите на западните лидери, които до ден днешен отказват да разгледат възможността за създаване на международна антитерористична коалиция“, подчерта той.

Според депутата, терористичният акт в Ница „трябва да окаже сериозно отрезвяващо въздействие върху онези, които се обявяват против сътрудничеството с Русия по този въпрос“.

„Главният извод, който трябва да бъде направен от атентата в Ница, е че, от словесните осъждания на тероризма е време да се премине към конкретни действия срещу него, към съвместни действия на международно ниво“, отбеляза председателят на комисията по международните въпроси в руския парламент.

Той припомни, че още на Общото събрание на ООН през септември миналата година Русия е предложила създаването на международна антитерористична коалиция. От западните партньори обаче, всъщност не последва никакъв отговор, каза депутатът.

„Само Франсоа Оланд предприе опит след атентата в Париж да установи координация с Русия във военната област с цел активизиране на борбата срещу „Ислямска държава“ в Сирия. За съжаление, обаче, този опит доведе до твърде ограничени резултати. Западните съюзници не го подкрепиха и в резултат на това всичко се върна обратно в изходна позиция“, каза Пушков.