Пушков: Асад ще надживее Обама на президентския пост

„Сирийската криза показва, че колкото и да се опитват САЩ да свалят Асад, изглежда, че Асад ще надживее Барак Обама на президентския пост“, каза председателят на комисията по международни въпроси в Държавната дума Алексей Пушков в интервю за „Известия“, предаде „Руски дневник“.

„Преди четири години Обама заяви, че „дните на Асад са преброени“. Но ако политическите дни на Обама са съвсем точно преброени – до 20 януари 2017 година, когато ще напусне Белия дом, то Асад може да остане на поста и след тази дата. Така че не всичко зависи от Съединените Щати“, коментира Пушков.

Според председателя на комисията по международни въпроси в Думата Европа е готова на компромиси с Турция по миграционния въпрос поради липсата на ясна политика по отношение на бежанците.

„На Европа принципът на отворените граници може да й изглежда хуманистичен, но в крайна сметка той не е хуманен по отношение на гражданите на самите европейски страни, чиито права, несъмнено, са застрашени от този мигрантски поток. Германия го изпита на гърба си след многобройните опити за изнасилвания и други правонарушения на бежанци в новогодишната нощ в Кьолн. Неслучайно Швеция, Дания и ред други страни затвориха границите си за мигранти“, казва руският парламентарист пред „Известия“

„Ако Ердоган отвори вратите, това, по израза на колегите ми от гръцкия парламент, „ще е денят „Д“ – по аналогия с 6 юни 1944 г., когато англо-американските части предприемат десанта в Нормандия, откривайки втори фронт срещу Хитлер“, казва още Пушков.

Според него един масов десант на мигранти може да доведе до свалянето на Меркел. „Тъкмо поради това Меркел стигна до извода, че единственият начин да реши проблема е като убеди Анкара да не ги пуска от Турция. Ердоган пък използва това като инструмент зашантаж, предявявайки все по-големи претенции. Включително искането да бъде съден немският хуморист Бемерман за това, че му е нанесъл лична обида. Аз лично не съм поклонник на този тип творчество. Стиховете са дълбоко оскърбителни, наистина. Но след като Ангела Меркел разтръби пред целия свят, че свободата на словото е неприкосновена, разрешението за наказателно преследване на човек, само защото е изрекъл някакви думи, изглежда като измяна на европейските принципи, а всъщност цялата е работа е да не се даде повод на Ердоган да отвори границите“, казва Пушков.

На въпрос кой има по-големи шансове за победа на президентските избори в САЩ, той отговаря, че „по-прагматичният изглежда Доналд Тръмп“.

„Той заяви готовност да преговаря с руския президент, а не да си съперничи с нас, както прави сегашната американска администрация. Въобще Тръмпизглежда по-малко идеологизиран, отколкото Обама. Той е бизнесмен и гледа на всяко нещо като на сделка. Това не е толкова лош подход, ако го сравним с чисто идеологическия, фундаменталистки подход на администрациите на Буш и Обама, които в името на някакви либерални химери и псевдоценности рушат живота на цели региони и много народи“, смята Пушков.

Според руския парламентарист съперничката на Тръмп – бившият държавен секретар Хилари Клинтън, страда от заблудата, че всичко зависи от волята на САЩ, но сирийската криза я е опровергала.

„Клинтън беше горещ привърженик на военната намеса на САЩ в Сирия. Тя дори в демократическия лагер се възприема като „интервенционист“ и в това отношение се доближава повече до администрацията на Буш, отколкото до тази на Обама“, смята Пушков.