Пушилин очаква подписването на документа за оттегляне на въоръжението да стане във вторник

Документът за оттегляне на въоръжението с калибър до 100 мм „е твърде вероятно“ да бъде подписан във вторник по време на заседанието на контактната група в Минск, заяви лидерът на Донецката народна република Денис Пушилин, цитиран от РИА Новости.

Поредният кръг от преговори на тристранната контактна група за разрешаване на кризата в Украйна ще се проведе в Минск във вторник. Очаква се, че първото мероприятие от срещата – консултациите между координаторите на работните подгрупи на контактната група да започне около 12 ч.

„Има голяма надежда за това, че от подгрупата по сигурността ще бъде поставена точка с документа за оттегляна на въоръжението с калибър до 100 мм, твърдо вероятно е подписването на документа“, цитира думите на Пушилин Донецката информационна агенция.

Пушилин заяви също, че това „ще бъде много сериозна стъпка в посока край на войната“. Той отбеляза, че дневният ред на заседанието си остава непроменен, като при това в ДНР „не губят увереност в необходимостта от минските преговори, дори и ако напредъкът засега да не е толкова значителен“.

Основната тема на преговорите, която продължава да е актуална вече повече от месец, ще бъде разработването и подписването на споразумение за оттегляне от линията на съприкосновение на въоръжението с калибър под 100 мм и танковете.

Разработването на документа е започнато на заседанието на контактната група още в началото на август. От всяка среща преговарящите очакват този документ да бъде завършен, но страните засега не успяват да постигнат положителен резултат, въпреки че преговорите неведнъж са продължавали по два дни подред.