Путин ще се срещне със Си Дзинпин в Пекин

В сряда руският президент Владимир Путин ще пристигне в Пекин, където ще участва в тържествата по случай 70-тата годишнина от победата на китайския народ във войната – съпротива срещу Япония и края на Втората световна война. Той ще се срещне с председателя на КНР Си Дзинпин и ще бъдат проведени редица двустранни срещи, предаде РИА Новости.

Посещението в Китай на руския лидер за пореден път демонстрира, че на този етап отношенията между двете страни са най-високото си ниво за цялата история. В състава на делегацията влизат ръководителя на администрацията на Кремъл Сергей Иванов, първият вицепремиер на РФ Игор Шувалов, вицепремиерите Олга Голодец и Дмитрий Рогозин. В преговорите ще участват и външният министър Сергей Лавров, министърът на енергетиката Александър Новак, транспортният министър Максим Соколов и министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Тази година Путин вече два пъти се среща с председателя на КНР: Си Дзинпин посети Москва на 8-10 май, когато участва в тържествените мероприятия по случай 70-тата годишнина от победата във Великата отечествена война, а на 9 юни се състоя срещата между двамата лидери на срещата на върха на БРИКС и заседанието на съвета на държавните глави на ШОС в Уфа.