Путин ще посети Франция до края на май

Владимир Путин и Еманюел Макрон откриха повод за среща; руският президент лети за изненадващо посещение във Франция, пише „Комерсант“. Според източници на вестника в Париж и Москва на 29 май Владимир Путин ще направи непланирана визита във Франция. Това ще му осигури възможност лично да се запознае с Еманюел Макрон – новия лидер на страната, смятана за един от основните партньори на Русия в ЕС.

Източниците сочат като повод за посещението откриването на изложба, посветена на руския император Петър Първи, във Версай – резиденция на френските крале. Но високопоставен служител в Кремъл уточнява, че „дневният ред на визитата ще е наситен“ и едва ли ще се ограничи с тържествената дворцова церемония. По думите на събеседник на изданието в Париж „е трудно да си представим, че г-н Путин би отпътувал за Франция, без да получи съгласие за среща и запознанство с новия президент“.

По време на избирателната кампания във Франция Макрон единствен сред основните кандидати не се обяви за сближаване с Москва и смекчаване на антируските санкции, наложени от ЕС. Такива бяха позициите на други четирима измежду главните претенденти. За разлика от тях Макрон зае предпазлива позиция спрямо Русия – предпочете да акцентира върху европейските и евроатлантическите ангажименти на Париж, напомня всекидневникът.

Изложбата във Версай, чието откриване може да стане повод за посещение на руския президент, е уредена в двореца Голям Трианон във Версайския парк по случай навършването на 300 години от визитата във Франция на първия руски император и установяването на дипломатически отношения между двете страни. Тя ще продължи до края на септември.

Горе-долу по същото време, когато Путин ще бъде във Франция, американският лидер Доналд Тръмп ще участва в среща на върха на НАТО недалеч оттам – в Брюксел. По-рано източници на „Комерсант“ в Москва и Вашингтон съобщиха, че официални лица от двете страни са обсъдили възможността Путин и Тръмп да се срещнат по време на европейската обиколка на президента на САЩ, дори посочиха като примерна дата 28 май. В крайна сметка обаче официално бе заявено, че лидерите на двете свръхсили ще се запознаят през юли на срещата на върха на Г-20 в Хамбург.

Запитан от „Комерсант“ може ли да има промяна в програмите на двамата президенти с оглед посещението на Путин във Франция, Държавният департамент на САЩ засега не дава отговор, добавя изданието.

Източник: Медиапул