Путин: Чувствам се част от народа

Руският президент Владимир Путин призна, че общува с обикновените хора, не защото търси алтернативни източници на информация – той така или иначе разполага с такива- а защото се чувства част от народа.

„Аз не трябва да търся това, аз вече го имам. Дори не знам защо. Трудно ми е да го определя, разбирате ли, просто аз се чувствам част, част от нашата страна, част от нашия народ“.

Путин редовно провежда предавания „Пряка линия“, благодарение на които гражданите могат да му задават въпроси. Освен това, държавният глава често общува с обикновените хора по време на пътуванията си из страната.

На 26 април по руската национална телевизия ще бъде излъчена премиерата на филма „Президент“, посветен на 15-тата годишнини от деня на встъпването на Путин в длъжността президент на Русия. Медиите цитират част от изказванията на Путин от филма.

И по-конкретно, Путин съобщава, че най-трудните моменти за цялото време, през което заема президентския пост са събитията в Беслан и вземането на заложниците в културния център в Москва.

„Това, разбира се, са тези ужасни терористични актове. Това са Беслан и центърът на Дубровка“, каза той.

„Беше ясно до каква степен е голяма тази отговорност. Аз за себе си реших, че няма друг избор. Трябва да се отиде до края“, отбеляза държавният глава.

На 1 септември 2004 г. в град Беслан в република Северна Осетия отряд от терористи под ръководството на Расул Хачбаров, съставен от над 30 души, превзе сградата на средно училище №1. Заложници на терористите се оказаха 1128 души, основна част от които деца. В продължение на три дни похитените са държани във физкултурния салон на училището без храна и вода. Жертвите на терористичния акт са 335 загинали, 318 от които заложници, като сред тях 186 са били деца. Ранени са били 810 заложника и жители на Беслан, както и служители от спецназ на ФСБ, полицаи и военнослужещи.

Група въоръжени терористи, начело с Мовсар Бараев взе за заложници от 23 до 26 октомври 2002 г. зрителите на мюзикъла „Норд Ост“ в сградата на Дома на културата в Москва. Общо в плен на терористите се оказали повече от 900 души. В резултат от операцията на специалните служби са били ликвидирани всички терористи и е била освободена голяма част от заложниците. Общо според официалните данни, сред заложниците са загинали 130 души.

Руският президент Владимир Путин в анонсирания филм отбелязва още, че Западът харесва само слаба Русия.

„Понякога имам чувството, че те ни обичат, когато трябва да ни изпратят хуманитарна помощ. Ето тогава всичко е наред и те ни изпращат картофи“, каза руският държавен глава.

„В света решиха, че Русия ще престане да съществува в сегашния си вид. Въпросът беше само, кога ще се случи това и какви ще бъдат последиците“, отбеляза още Путин.