Путин: Украйна носи отговорност за авиокатастрофата на малайзийския BOEING

Президентът на Русия Владимир Путин смята, че отговорност за катастрофата на Boeing 777 на „Малайзийски авиолини“, която стана на 17 юли, носи Украйна, предаде ИТАР-ТАСС .

„Безусловно, държавата, на територията на която това се случи, носи отговорност за тази страшна трагедия”, заяви лидерът на Русия късно вечерта в четвъртък на извънредно съвещание в Москва.

Путин предложи съвещанието да започне с минута мълчание в памет на загиналите в катастрофата. „Тази трагедия нямаше да се случи, ако имаше мир и не бяха възобновени бойните действия в югоизточните райони на Украйна”, категоричен е Путин.

Владимир Путин възложи на правителството да направи всичко възможно за установяване на обективната картина на катастрофата.

„Моля правителството на Русия чрез разполагащите възможности на гражданските ведомства да направи всичко възможно за детайлно разследване на това събитие”, заяви президентът. „Ние трябва да направим всичко, което зависи от нас, за да може обективната картина на станалото да бъде достояние и на нашата общественост, и на обществеността на Украйна, а и на целия свят”, подчерта той.

Путин напомни, че вече е дал съответните поръчения на военното ведомство на Русия за да може то да окаже необходимата помощ в разследването на това престъпление.

Руският президент още веднъж изрази съболезнования от името на ръководството и правителството на Русия на всички семейства на загиналите, а също на правителствата на онези страни, чиито граждани са били в този самолет.