Путин: Споразуменията между РФ и Казахстан позволиха на икономиките на двете страни да избегнат удара

Предишните споразумения между РФ и Казахстан позволиха на икономиките на двете страни да избегнат силния удар в резултат от глобалната икономическа ситуация. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с казахстанския си колега Нурсултан Назарбаев, предаде ТАСС.

„Убеден съм, че ако нямахме всичко това, за което се споразумяхме по-рано и в рамките на което работим днес, то ударът върху нашите икономики би бил значително по-голям, отколкото днес“, каза Путин.

„Стратегическото ни партньорство се развива постоянно, независимо от известните трудности в световната икономика, които влияят върху динамиката на ръста у нас“, констатира руският лидер. Той отбеляза, че Русия и Казахстан продължават да работят в посока сближаването на митническите правила и техническото регулиране. „Всичко това не може да не даде положителен ефект“, подчерта Путин.

На свой ред президентът на Казахстан заяви, че счита решението за създаването на Евразийския икономически съюз за правилно. „Измина първата трудна година на Евразийския икономически съюз, попаднахме в криза. Ние знаехме, че ще бъде така, – заяви Назарбаев. – И все пак, смятам, че постъпихме правилно, трябва да продължим напред“.

Президентът на Казахстан предложи да бъдат обсъдени на ВЕАИС (Висшия Евразийски икономически съвет) перспективите за развитие на съюза предвид ТТП. „Навярно, на Висшия (Евразийски икономически) съвет ние трябва да говорим за това, как да се развиваме в бъдеще в условията, когато се създава Трансатлантическото и Транстихоокеанското партньорство“, счита Назарбаев.

Казахстанският лидер констатира, че БВП на страните от ЕАИС общо се е понижил с 30 %, като също се е съкратил и стокообменът. „Нашето общуване обаче, отворените граници и съвместните предприятия играят изключително голяма роля“, убеден е Назарбаев. Той отбеляза, че този въпрос, както и въпросите за Сирия и Украйна ще бъдат тема на обсъждане на предстоящите днес срещи на върха на ОДКС и ВЕАИС.

Назарбаев отбеляза, че би искал да обсъди на среща с Путин военно-техническото сътрудничество между двете страни.

Казахстанският президент също така поздрави руските граждани с наближаващата Нова година и им пожела късмет и благополучие.