Путин: Ситуацията в руската икономика е сложна, но не и критична

Ситуацията в икономиката е сложна, но не и критична, виждат се положителни тенденции. Това заяви руският президент Владимир Путин в годишното си обръщение пред Федералното събрание, предаде ТАСС.

„Ситуацията действително е сложна, но, вече съм го казвал и пак ще повторя, не е критична. Още сега ние виждаме позитивни тенденции. Промишленото производство и курса на националната валута като цяло са стабилни. Забелязва се понижаване на инфлацията“, каза президентът.

Путин припомни, че през изминалата година РФ се сблъска със сериозни икономически предизвикателства. „Паднаха цените на петрола и други наши стоки за износ. Ограничен бе и достъпът на руските финансови учреждения и компании на световните финансови пазари. Знам, че за много хора сега е трудно. Сложностите в икономиката оказват влияние върху доходите и като цяло върху стандарта на живот на нашите хора“, отбеляза руският президент.

Според оценка на министерството на финансите, Русия е преодоляла най-трудният период от кризата през лятото на 2015 г., след което по редица показатели започват да се наблюдават положителни тенденции. Според оценка на Централната банка на РФ, инфлацията ще се понижава, като в края на 2015 г. се очаква да бъде 12-13 %, през 2016 г. – 5,5-6,5 %, а през 2017 г. – 4 %.

По думите на руския президент, само променяйки структурата на икономиката, могат да бъдат разрешени мащабните задачи в икономиката и обществото. „Само променяйки структурата на икономиката можем да решим мащабните задачи в икономиката, социалното развитие, да се създадат своевременно работни места и да се повиши качеството и нивото на живот в регионите“, каза още той.

„Това не означава, че трябва да се успокоим и да чакаме, че всичко ще се промени като по чудо, или просто да чакаме кога ще се вдигне цената на петрола. Такъв подход по принцип е неприемлив. Ние трябва да бъдем готови за това, че и периодът на ниските цени на суровините, и вероятно, външните ограничения могат да се проточат, и то да се проточат задълго. Без да променяме нищо, ние просто ще „изядем“ резервите си, а темповете на растеж на икономиката ще варират някъде около нулата“, каза той.

По думите на Путин трябва да се осигури балансиран бюджет, като неговият дефицит през 2016 г. не трябва да надвишава 3 % от БВП. „Трябва да постигнем балансираност на бюджета. Това, разбира се, не е самоцел, а най-важното условие за макроикономическата устойчивост и финансовата независимост на страната. Ще припомня, че след изпълняването на федералния бюджет за 2016 г., неговият дефицит не трябва да надвишава 3 %“, каза руският президент.

По-рано Държавната дума прие на второ четене проект на бюджета за 2016 г. През следващата година прогнозираният общ обем на доходите трябва да възлезе на почти 14 трлн. рубли. Разходите са планирани в размер на 16 трлн. рубли. Дефицитът ще възлезе на 2,4 трлн. рубли, инфлацията не трябва да превишава 6,4 %.

Третото четене на законопроекта за бюджета за 2016 г. е планирано за 4 декември.

Руският президент подчерта, че строителството, машиностроенето и леката промишленост са се оказали в зоната на риска и са необходими специални програми за подкрепа.

„Трябва да се отчете, че редица сектори в момента се оказаха в зоната на риска. На първо място това са строителството, автомобилостроенето, леката промишленост и железопътното строителство. За тях правителството трябва да предложи специални програми за подкрепа. Финансовите ресурси за тази цел са предвидени“, заяви той.