Путин: Санкциите срещу Русия трябва да бъдат използвани за стимул на икономиката

Санкциите, въведени срещу Русия трябва да се използват, за да се излезе на нови равнища на развитието. Това заяви руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпроси на руските граждани по време на прекия ефир, излъчен по всички руски радио и телевизионни канали.

„Ние трябва да използваме тази ситуация, за да излезем на едно ново равнище на развитието, – каза руският държавен глава. – Надявам се, че това ще доведе до развитие с големи темпове, отколкото по-рано“.

„У нас бе зает (с вносни стоки) пазарът (селскостопанският) във връзка с влизането в СТО. Но сега ние го изчистихме“, каза Путин, като подчерта, че подобни мерки не биха били въведени без западните санкции.

При това не бива да се очаква в близко бъдеще отмяна на санкциите, убеден е руският президент. „Това са въпроси от политически характер, стратегическо сдържане (от Запада) на нашето развитие“, отбеляза той, допълвайки, че е необходимо вътре в страната в икономиката да се използват по-съвършени начини за управление на тези процеси.

Руският президент отбеляза, че през 2014 г. банките и предприятията в Русия е трябвало да изплатят 130 млрд. кредитни ресурси.

„На нас ни взеха рефинансирането на западните финансови пазари. Мисля, че с надеждата на това, че нашите финансови учреждения и предприятия от реалния сектор да се сблъскат с непреодолими трудности. Това не се случи, те се справиха“, каза руският президент. В този смисъл пикът на остротата на проблема е преминат – остана да се изплатят през тази година 60 млрд. долара.

Според оценка на президента, Русия е успяла да се справи с негативните фактори от външните ограничения: курсът на рублата се стабилизира и страната не е допуснала да бъде повлечена по спиралата на инфлацията. През изминалата година е събрана една от най-големите реколти – 105,3 млн. тона зърно. БВП на Русия през 2014 г. е нараснал с 0,6 %. Построени са рекордните 82 млн. кв. м. жилища, а добивът на петрол е достигнал 525 млн. тона.