Путин: Руските военни постигнаха внушителни резултати в Сирия

Руските военни постигнаха внушителни резултати в Сирия, заяви президентът на РФ Владимир Путин на заседание на Съвета на държавните ръководители от ОНД в Казахстан.

„Действайки по въздух и море срещу предварително съгласувани със сирийците цели, нашите военнослужещи постигнаха внушителни резултати. Унищожени са десетки командни пунктове и складове с боеприпаси, стотици терористи и голямо количество бойна техника“, каза руският лидер.

Като цяло, по думите на президента на РФ, основният фронт за борба срещу това зло-нарастващата заплаха от международния тероризъм – днес се намира именно в Близкия изток. При това той подчерта, че РФ неизменно подкрепя идеята за „формиране на максимално широка коалиция за противодействие на екстремистите и терористите“.

„Русия нееднократно е предупреждавала за опасността от усилването на радикалните сили в този регион, последователно и на всички равнища е подкрепяла идеята за сплотяване на усилията на международната общност в борбата с екстремистките групировки. В тази връзка ние счетохме за свой дълг да предприемем конкретни действия в борбата с така наречената „Ислямска държава“ и другите радикални формирования на територията на Сирия“, каза Путин.

Той припомни, че операцията на Военно-космическите сили на Русия с участието на кораби от Каспийската флотилия „напълно съответства на международното право и е абсолютно легитимна, тъй като се осъществява въз основа на официалното искане на президента (на Сирия Башар) Асад“.

„Тя има строго зададени рамки, авиацията и другите средства се използват изключително срещу терористичните групировки. Има също така и времево ограничение – за срока на провеждане от сирийските войски на настъпателни операции срещу терористите“, подчерта руският президент.

На заседание на съвета на държавните ръководители на страните от ОНД руският лидер за пореден път подчерта идеята на РФ за формиране на максимално широка коалиция по този въпрос, като също така призова всички заинтересовани страни да се включат в работата на информационния център в Багдад.

„Определен прогрес в този план, в плана на координирането на действията и усилията в борбата срещу тероризма в този регион, се случва“, каза Путин. По думите му, „успяхме да установим делови контакти к близкоизточните държава“. „Ние се намираме в процес на преговори със Саудитска Арабия, Обединените Арабски емирства, Египет, Йордания, Израел и други страни, предприемаме опити да постигнем взаимодействие със САЩ и Турция“, каза още той.

При това Путин отбеляза, че според различни оценки в редиците на ИД воюват между 5000 и 7000 граждани от страните от ОНД.

„Искам да подчертая нарасналата актуалност на сътрудничеството в борбата срещу международния тероризъм и в рамките на нашата общност. Според различни оценки, на страната на ИД вече воюват от 5 до 7 хиляди граждани от Русия и страните от ОНД. И ние, разбира се, не можем да допуснем полученият от тях днес опит в Сирия те да използват по-късно у нас“.