Путин: Русия твърдо следва нормите на международното право и отстоява водещата роля на ООН

Русия твърдо следва нормите на международното право и отстоява водещата роля на ООН. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на заседание с посланици и постоянни представители на РФ, предаде ТАСС.

Руският президент отбеляза увеличаването на конфронтациите в международните отношения. „Положението на нещата в света е далеч от стабилното и се превръща във все по-малко предсказуемо“, заяви Путин.

Според него „сериозни промени претърпяват всички области на международните отношения и се увеличава конкуренцията и за влиянието, и за ресурсите“. „При това се сблъскват различни подходи към това, как трябва да бъдат изградени механизмите за глобално управление през ХХI в“, отбеляза руският президент.

„Някои предприемат опити да отхвърлят настрана всякакви правила и условия“, подчерта Путин.

Той отбеляза, че Русия се обявява за гарантирането на единна и неделима сигурност в света, която ще позволи да се избегне неконтролируемото развитие на събитията на международната сцена.

По думите му рисковете в областта на сигурността в света не намаляват, а се увеличават и обхващат още нови и нови региони. „Убеден съм, че избягването на опасните сривове и неконтролируемото развитие на ситуацията е възможно единствено чрез диалог и сътрудничество“, каза Путин.

Според него, международната общност „трябва да се стреми към създаването на по-справедлив световен ред, изграден въз основа на принципите за единна и неделима сигурност и колективна отговорност“.

Русия гарантира своята сигурност и безопасността на гражданите си и винаги може да се защити, каза още Путин.

„Няма да имаме също и слабост. Винаги ще можем да се защитим“, подчерта той.