Путин: Русия няма да признае Северна Корея за ядрена сила

Путин: Русия няма да признае Северна Корея за ядрена сила

Публикувано от:

Русия няма да признае Северна Корея за ядрена сила, увери руският президент Владимир Путин след преговори с южнокорейския си колега Мун Дже Ин, предаде ТАСС.

“Потвърдих пред господин Мун Дже Ин нашата принципна позиция: няма да признаем ядрения статут на Северна Корея”, заяви Путин на съвместна пресконференция с Мун във Владивосток.

Руският президент потвърди позицията си, че севернокорейският ядрен въпрос не може да бъде уреден със санкции. “Сега е необходимо да се прояви хладнокръвие и да се избегнат стъпки, водещи към ескалация на напрежението. Без политически и дипломатически инструменти ще е много трудно да постигнем напредък в сегашната ситуация, а ако трябва да съм по-точен, смятам, че изобщо е невъзможно”, каза Путин.

Мун заяви, че с Путин са на мнение, че уреждането на ядрения въпрос е първостепенен приоритет за развитието на Източна Азия. По думите му руският президент е изразил пълна подкрепа за действията на Сеул по отношение на въпросите, свързани със Северна Корея.

Мун е предупредил Путин, че намаляването на доставките на петрол за КНДР е неизбежно, и е поискал съдействие от Русия, съобщи южнокорейската информационна агенция Йонхап.

Говорител на президентството в Сеул обаче не беше в състояние да потвърди това съобщение, предаде Ройтерс. Двамата президенти се срещнаха в кулоарите на започналия днес икономически форум във Владивосток, отбелязва БТА и новини.бг