Путин: Русия никога няма да бъде васал

За възстановяването на отношенията със Запада трябва уважително отношение към Русия, тя никога няма да бъде васал, заяви президентът на РФ Владимир Путин, отговаряйки на въпроси на жителите на страната в пряк ефир.

„Що се отнася до условията, при които ние бихме могли да нормализираме отношенията си със Запада? Не ние сме ги развалили, и ние винаги сме били привърженици на идеята за нормални отношения с всички държави, както на Изток, така и на Запад, – каза президентът. – Най-важното условие за възстановяването на нормалните отношения – това е уважението към Русия и уважаването на нейните интереси“.

Путин добави, че нееднократно е говорил за това, че „големите супердържави, които претендират за изключителност и смятат себе си за единствен център на силата в света, нямат нужда от съюзници, на тях им трябват васали“. Той уточни, че има предвид САЩ. „Русия в подобна система на отношенията не може да съществува“, подчерта той, като добави, че Русия винаги е отворена за сътрудничество и не го прекъсва никога.

Русия „няма да се цупи и да се сърди на Запада“, да страни и са се изолира, тя е готова за сътрудничество със Запада, въпреки позицията на редица страни, каза още президентът.

Той припомни, че през 90-те години Русия се е открила изцяло и е очаквала, че ще се отнасят към нея по подобен начин. Според него Западът първоначално е ръкопляскал на Борис Елцин, но веднага след като той е изразил позицията на Русия по Югославия, „всички са насъскали кучетата срещу него“.

Той увери, че Русия иска сътрудничество, готова е за това и ще го прави, въпреки позициите на някои ръководители на отделни страни. „Дори и да е така, ние ще си сътрудничим с тези, които искат да работят с нас, с тези бизнес структури, които не се страхуват от политически викове, с тези хора, работещи в хуманитарните сфери и в областта на изкуствата“, добави руският държавен глава.

„Предприемат се опити чрез тази санкции да ни нанесат вреда, но те не са много ефективни“. „Да се оказва натиск върху Русия чрез санкции е безполезно и безсмислено, необходими са опити за компромис“, добави още Путин.

„Да се оказва натиск върху Русия с помощта на такива мерки е безполезно и безсмислено, – подчерта той. – Мисля, че осъзнаването на това положение на нещата трябва да осени и нашите партньори и трябва все пак поне да направят опит да потърсят компромис с нас, а не да налагат клишетата, които те смятат за правилни“.

Руският президент също така заяви, че Русия няма да иска от Франция неустойки заради отказа да достави хеликоптероносачите „Мистрал“, но парите и всички понесени загуби трябва да бъдат върнати.

„Аз изхождам от това, че действащото ръководство на Франция, французите са порядъчни и ще ни върнат парите. Ние не възнамеряваме да изискваме от тях неустойки и глоби, но трябва разходите, които ние сме вложили, да бъдат върнати“, каза Путин.

При това той отбеляза, че отказът от доставката на „Мистрал“-ите по никакъв начин не е повлиял на отбранителната способност на страната. „Ние навремето сключихме тези договори, преди всичко заради това да подкрепим своите партньори и да осигурим работа на техните корабостроителници“, каза Путин.

Той обърна внимание и на това, че отказът от доставка на корабите „Мистрал“ повдига въпроса за надеждността на партньорите от блока НАТО, „които губят част от своя суверенитет“.

„Тази надеждност е под въпрос, и ние разбира се, ще отчитаме това при бъдещото ни сътрудничество и военно-техническо взаимодействие“, каза Путин. В един от отговорите руският президент изказа предположение, че САЩ чакат „неуспех“, тъй като американците насилствено налагат своя модел в Европа, както правеше навремето Съветският Съюз.

На въпроса „кои са враговете ни“ Путин отговори, че „ние никого не смятаме за враг и на никого не препоръчваме да ни счита за такъв“.