Путин: Русия може да стане най-големият износител на здравословни храни в света

Путин: Русия може да стане най-големият износител на здравословни храни в света

Публикувано от:

Русия е способна да се превърне в най-големия износител на здравословни храни в света, заяви руският президент Владимир Путин в годишното си обръщение пред Федералното събрание, предаде ТАСС.

„Ние не само можем сами да се изхраним, предвид нашите земни и водни, което е особено важно, ресурси. Русия е способна да се превърне в най-големия износител на здравословни, екологично чисти и качествени храни в света, които отдавна изчезнаха при някои западни производители“, каза той, като добави, че търсенето на световния пазар на такива продукти устойчиво нараства.

„За да разрешим подобни мащабни задачи, трябва да съсредоточим ресурсите си върху подкрепата преди всичко на тези стопанства, които демонстрират висока ефективност. Именно на тези принципи трябва да бъде изградена програмата на АПК (аграрно-промишления комплекс – бел. пр.). Имам предвид и големите, и средните, и малките предприятия – всички трябва да бъдат ефективни. Моля министерството на земеделието да обърне на това специално внимание“, подчерта руският държавен глава.

„През миналата година руският износ на селскостопанска продукция е бил за почти 20 млрд. долара, което е с една четвърт повече от приходите от продажба на оръжия или една трета от доходите от износ на газ. Този пробив нашето селско стопанство е постигнало за кратък, но плодотворен период“, каза той. „Преди само 10 години практически половината от хранителните продукти ги внасяхме от чужбина, зависехме критично от вноса. Сега Русия е сред износите, голямо благодаря на фермерите“, добави Путин.

Президентът на РФ възложи на правителството до 1 юни да представи предложения за изземането на неизползваните земеделски земи и продажбата им.