Путин: Русия като никой друг, има интерес в прекратяването на кръвопролитията в Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия като никой друг, е заинтересована в прекратяването на кръвопролитията в Украйна, предаде «Россия 24».

Той призова всички, които подтикват тази държава към вътрешната криза, да не прехвърлят на чужди плещи отговорността си за случващото се там.

„Не зная дали има такава държава, освен Русия и самата Украйна, която да е толкова много заинтересувана в спирането на кръвопролитията и урегулирането на ситуацията. Защото там са нашите приятели, защото имахме специални исторически отношения, защото има много етнически руснаци, рускоговорящи и т. н. Ето защо, ние трябва незабавно да постигнем  прекратявантое на военния конфликт в Украйна“, каза руският държавен глава.

При това Владимир Путин изрази съжаление, че контактната група за Украйна не се състоя.

Според руския президент, в тази връзка всички страни би следвало да призовават враждуващите страни в Украйна за преговори, а не да подтикват Киев към продължение на братоубийствената война.

„Ние за съжаление не виждаме нищо подобно от страна на нашите чуждестранни партньори, преди всичко, от американските партньори. САЩ дори правят обратното, по-скоро подтикват украинските власти към продължение на тази война и наказателната операция в югоизточната част на страната. Такава политика няма никакви перспективи“, поясни Путин.

Същевременно, руският президент поясни, че Русия има интерес да бъде оказана финансова помощ на Украйна от страна на МВФ. Той обърна внимание на факта, че Фонда не оказва подкрепа на воюващата страна. „Мисля че, това е правилно. В случая с Украйна, тази практика трябва да бъде продължена. Като правило, на воюващата страна се дават средства за едни цели, но тези средства се използват за бойни действия и се крадат. След първия транш на Украйна именно това се случва в момента според мен“, каза Путин.

Руският президент смята, че част от средствата на МВФ предназначени за Украйна, трябва да отидат за погасяване на дълговете за доставения руски газ. „Нищо подобно не сме видели обаче“, напомни той, подчертавайки, че с парите от МВФ се случва същото, каквото и с руските кредити от милиарди долари, които Украйна получи в края на 2013 г.

„Кредитите не са погасени и текущите задължения също. Ние имаме сериозни въпроси по повод това, къде са нашите пари, къде изчезнаха? Ние сме за това, да подкрепим Украйна, но не и олигарсите и мошениците там, а украинския народ“, категоричен бе президентът на Русия.