Путин: Русия е готова да разреши на Украйна да не плаща дълга си тази година

Русия е готова да преструктурира дълга на Украйна от 3 млрд. долара, като разреши на страната да погасява по един милиард годишно в периода 2016 – 2018 г. Това може да се случи при условие, че властите на САЩ или ЕС, или някоя от международните финансови институции станат гаранти на дълга, съобщи руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.

„За да не поставяме Украйна в сложно положение, направихме, по мое мнение, едно неочаквано предложение на партньорите ни. Не просто се съгласихме да преструктурираме украинския дълг, а предложихме по-добри условия, отколкото ни помоли Международният валутен фонд. Молиха ни да пренесем плащането за следващата година, а аз казах, че сме готови на по-дълбоко преструктуриране“, каза Путин на заключителната пресконференция на срещата на Г-20.

„Готови сме през тази година да не получим никакви пари, а през следващата, 2016-та, да получим милиард, през 2017-та – още един, и през 2018 г. – още един милиард“, добави руският президент.

„Тъй като партньорите ни са уверени, че кредитоспособността на украинската страна ще продължи да расте, ние нямаме основание да се съмняваме, че бихме получили дори и 3 млрд. долара през следващата година, а ако това е така, то няма никакви опасения, че партньорите ни ще да дадат гаранции по този кредит“, каза Путин.

„Ние молихме за такива гаранции или правителството на САЩ, или ЕС, или някоя от солидните международни финансови институции. При което се надяваме, че въпросът ще бъде решен до началото на декември тази година, както е определено от работния графика на МВФ“, подчерта руският държавен глава.