Путин разказа, че операцията в Сирия е струвала на Русия 33 млрд. рубли

Операцията на ВКС на РФ в Сирия е струвала 33 млрд. рубли (835 млн. лв), но тези средства са били планирани в бюджета на министерството на отбраната за учения и бойна подготовка, заяви руският президент Владимир Путин на среща с военни, предаде ТАСС.

„Разбира се, военната операция в Сирия изискваше и определени разходи, но основната част от тях – това са ресурси на министерството на отбраната от порядъка на 33 млрд. рубли – която по-рано беше предвидена в бюджета на самото министерство за 2015 г. за провеждане на учения и бойна подготовка. Ние просто пренасочихме тези ресурси към осигуряването на групировката в Сирия“, каза той.

„А по-ефективен начин за подготовка, за усъвършенстване на военните умения от реалните бойни действия още никой не е измислил и в този ред на мисли е по-добре да се използват и изразходват тези ресурси на бойното поле, отколкото на полигона“, счита руският президент.

След операцията в Сирия ще бъдат необходими допълнителни разходи за възстановяването на запасите от техника и арсеналите, но те са оправдани, убеден е Путин.

„Убеден съм, че тези разходи са напълно оправдани и необходими, защото само в бойни условия това, което е било използвано, може да бъде проверено истински, да се открият съществуващите проблеми и да се отстранят“, каза той.

„Това са разходи за укрепването на бойната способност на страната, за решаването на стратегическите и текущи задачи за гарантирането на сигурността на Русия, и всичко трябва да бъде направено именно сега, за да не се налага в бъдеще да плащаме много по-висока цена“, заяви руският президент.