Путин проведе разговори с Австрийския канцлер в Санкт Петербург

Москва и Виена успешно развиват двустранно сътрудничество, в това число и в търговско- икономическата сфера, заявил Владимир Путин,  обобщавайки състоялата се среща в Санкт Петербург с австрийския федерален канцлер Себастиан Курц.

Както  отбелязва руският Президент, товарооборотът  през изминалата година е нараснал с 40%, съобщил „ТВ Центр“. През първото тримесечие на тази година обемът на търговията се е удвоил в сравнение със същия период на миналата година. Растат и инвестициите от двете страни, при това руските в австрийската икономика са с изпреварващо темпо. Според Владимир Путин, Москва и Виена осъществяват големи проекти в  енергетиката и други области …

По-рано в сряда, Владимир Путин и Себастиан Курц са взели участие в церемонията по откриването в Ермитажа  на изложба „Имперските столици: Санкт Петербург – Виена. Шедьоври на музейните колекции.“ Лидерите на двете страни са разгледали представените експонати. Руският президент е подчертал, че проектът демонстрира тясната връзка между двете страни и двата прекрасни града – Санкт Петербург и Виена. Също така в Ермитажа Владимир Путин, в присъствието на  австрийския Канцлер, е предал фелдмаршалския жезъл на Руската империя  в колекцията на музея. Церемонията се е състояла в залата, където са  изложени портретите на шест руски фелдмаршали – Петър Румянцев, Григорий Потьомкин, Александър Суворов, Михаил Кутузов,  Иван Дибич и Иван Паскевич. Президентът е разказал на  австрийския  гост за първия собственик на жезъла – Император Александър II.

По думите на руския Президент подобни проекти, подготвени от двете страни, допринасят значително за развитието на сътрудничеството между Русия и Австрия, като го укрепват главно в областта на човешките отношения.

От своя страна, австрийският Канцлер заявил, че за него е голяма чест да бъде с  Президента на Русия при откриването на тази изложба. Курц отбелязал, че  смята  „изкуството за съвместен език на нашите народи“ и вярва, че както в политиката, честността в изкуството помага да се намерят отговори на сложни въпроси.

Курц изразил удовлетворение от това как се  развива  сътрудничеството с Русия, включително в икономическата сфера и потвърдил готовността си да обсъжда остри проблеми, например като Украйна и Сирия.

Австрийският политик се надява, че в хода на диалога страните  ще укрепят сътрудничеството,  „тъй като мирното съвместно съществуване трябва да бъде в интерес на всички нас“.

 

Източници:

http://www.tvc.ru/news/show/id/147030

https://vseruss.ru/novosti/evropa-3/Lidery-Rossii-i-Avstrii-otkryli-vystavku-v-Ermitazhe-52281