Путин пристига в Анкара за среща с Ердоган

Целта на срещата е да се продължи подобрения обмен на мнения по двустранни и регионални въпроси.

Руският президент Владимир Путин пристига днес в Анкара за среща с турския си колега Реджеп  Ердоган. Двамата се договориха за среща в телефонен  разговор преди  няколко дни.  По информация на пресслужбата на Кремъл  инициативата за срещата е била от „руска страна”, предава Канал3.

Целта на срещата е да се продължи  подобрения обмен на  мнения по двустранни и регионални въпроси.

В телефонният си разговор на 25-ти септември  двамата са обсъдили сирийската проблематика, включително в светлината на положителните резултати, достигнати в хода на шестата Международна среща по въпросите на Сирия в Астана на 14-15 септември“. Тогава  Русия , Турция и Иран постигнаха договорка да бъде ускорено  създаването  на зона за деескалационна зона  в Идлиб  – последния сирийски район в ръцете на бунтовнически групировки, различни от „Ислямска държава“.

В съобщението  изпратено от пресслужбата на Кремъл  в  телефонният  си разговор двамата президенти  са изтъкнали , че създаването на четири зони за деескалация в Сирийската арабска република открива път за прекратяване на гражданската война и политическо урегулиране на кризата въз основа на принципа на суверенитета и териториалната цялост на страната“.По рано тази седмица руския  държавен глава е провел  разговор  и с президента на Иран Хасан Рохани. Двамата са обсъдили  преминалите разговори в Астана и прилагането на споразумението за спорната ядрена програма на Техеран.