Путин предложи създаването на икономическо партньорство между държавите в ЕАИС, ШОС и АСЕАН

Руският президент Владимир Путин се обяви за провеждане на проучване на въпроса за създаване на мащабно икономическо партньорство между държавите в Евразийския икономически съюз (ЕАИС), Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) и Асоциацията на страните в Югоизточна Азия (АСЕАН). Съответното предложения руският държавен глава отправи по време на обръщението си пред Федералното събрание, предаде ТАСС.

„Предлагам заедно с колегите от Евразийския икономически съюз да започнем консултации с членовете на ШОС и АСЕАН, както и с държавите, които се присъединяват към ШОС, за формиране на вероятно икономическо партньорство“, каза Путин. Той отбеляза, че заедно тези държави представляват почти една трета от световната икономика по размер на покупателната способност.

Според руския лидер, в първоначалния си етап това партньорство може да бъде съсредоточено върху въпросите на защита на капиталовложенията, оптимизиране на процедурите за движение на стоки през границите, съвместно изготвяне на стандарти за производство на следващото технологично поколение и на взаимно отваряне на достъпа до пазарите на услуги и капитали.

„Естествено, това партньорство трябва да се гради на принципите на равноправието и зачитането на взаимните интереси“, подчерта руският лидер.

Путин е уверен, че „за Русия подобно партньорство ще създаде принципиално нови възможности за увеличаване на доставките в Азиатско-Тихоокеанския регион на хранителни стоки, енергоресурси, инженерни, образователни, медицински и туристически услуги, ще ни позволи да играем водеща роля в създаването на нови технологични пазари, както и да се разгърнат за Русия големи глобални търговски потоци“.

Като цяло, по думите на Путин, РФ е заинтересована в широкото делово сътрудничество с другите страни и приветства инвеститорите, настроени за дългосрочна дейност на руския пазар, „дори въпреки сегашните, невинаги лесни обстоятелства“. „Високо оценяваме положителното им отношение към нашата страна, към тези предимства, които те виждат тук за развитие на бизнеса си“, каза Путин.

Той припомни, че Русия вече участва в интеграционни процеси, включително и в рамките на Евразийския икономически съюз.

Постигнато е също така принципно споразумение за връзка на ЕАИС с китайската инициатива за икономическия Път на коприната, създадена е зона за свободна търговия на ЕАИС с Виетнам, добави руският президент. Той разчита на това, че на срещата на върха Русия – АСЕАН в Сочи през следващата година ще бъде изработена обща взаимно изгодна програма за сътрудничество.