Путин: Потенциалът на БРИКС ще се използва за укрепването на стабилността в света

Русия ще бъде ориентирана на максималното използване на потенциала на БРИКС (Бразилия, РФ, Индия, Китай, ЮАР) за укрепване на сигурността в света. Това подчерта руският президент Владимир Путин, чието обръщение във връзка с началото на председателството на РФ в тази организация е публикувано на сайта на руското председателство в БРИКС.

Руският държавен глава отбеляза, че срещата на върха в Русия ще се проведе през юли на фона на отбелязването на 70-тата годишнина от Победата във Великата Отечествена война и 70-тата годишнина от края на Втората световна война.

„Вземайки предвид трагичните уроци от миналото, страните от БРИКС последователно се застъпват за мирното регулиране на международните конфликти, осъждат всеки опит за силов натиск и намеса във вътрешните дела на суверенни държави. Именно над максимално ефективното използване на възможностите на „петицата“ за укрепването на безопасността и стабилността в света ще бъде ориентирано руското председателство“, каза Путин.

Руският президент обърна внимание и на това, че на петте държави от обединението представлява почти половината от човечеството и около 30 % от световния БВП.

Путин отбеляза, че по време на руското председателство се планира да бъде отделено приоритетно внимание на финансово-икономическото взаимодействие в рамките на БРИКС. „В частност, ние възнамеряваме да подкрепим приемането на Стратегията за икономическо партньорство между страните от обединението, ще способстваме за започването на работата на новата Банка за развитие и Пула на условните валутни резерви. Естествено, ще предприемем и стъпки за разширяването на сътрудничеството в областта на енергетиката, минното дело, информационните и комуникационни технологии“, каза руският президент.