Путин: Постъпих правилно като освободих Ходорковски

В отговор на въпроса на журналист от LifeNews, руският президент каза, че не го интересуват президентските амбиции на бившия олигарх.

На годишната пресконференция на 18 декември Владимир Путин разказа, че не съжалява за това, че преди една година е освободил Михаил Ходорковски. Държавният глава на Русия добави, че се е ръководил от хуманни съображения при взимане на това решение.

„А той къде ще се избира? В коя държава?“, попита руският президент, отговаряйки на въпроса, защо обещавайки да не се занимава повече с политика, всъщност Ходорковски претендира за президентския пост.

„Той има право да участва в избори за президент като всеки гражданин на Русия, ако отговаря на всички необходими изисквания за тази длъжност. Решението той да бъде освободен взех по хуманни причини. Защото той ми написа писмо, в което обясняваше, че майка му е болна. Майка – свято нещо. Какъв беше смисълът да го държим в затвора, при положение, че имаше риск да не се сбогува с майка си. Не съжалявам за нищо смятам, че постъпих правилно“, поясни Владимир Путин.

Наскоро Михаил Ходорковски заяви, че е готов да оглави преходно правителство в Русия след падането от власт на президента Владимир Путин.
Бившият директор на руската петролна компания „Юкос“, който сега живее в изгнание, коментира за агенция „Блумбърг“, че има поне 50% шанс Путин да не дочака следващото десетилетие в Кремъл и да бъде свален с дворцов преврат, който ще пролее малко кръв.

Ходорковски, който някога бе най-богатият човек в Русия, влезе в затвора през 2003 г. за измами и укриване на данъци. Мнозина го считаха за политически затворник и жертва на войната на президента Владимир Путин срещу олигарсите, натрупали богатства по време на управлението на Борис Елцин след разпадането на СССР.

Той дълго отказваше да моли Путин за милост. Истината по случая обаче разкри вестник „Комерсант“. Оказало се, че представители на спецслужбите са провели таен разговор с Ходорковски, в който са му обяснили, че майка му е тежко болна от рак, а той самият е заплашен от трети съдебен процес, който може да го остави още за дълго зад решетките. В резултат на това Ходорковски се съгласил да подаде молба за помилване без знанието на своите адвокати. Присъдата му за данъчни измами и злоупотреби изтичаше след година (декември 2014). На 19 декември 2013 г. Ходорковски бе амнистиран от Путин и с германско посредничество напусна Русия. Малко след освобождаването му, майката на Михаил Ходорковски заяви, че не знае къде се намира той. Сега бившият олигарх има право на постоянно пребиваване в Швейцария. Той спи само по 6 часа, защото е ангажиран с базирания в Прага негов проект „Отворена Русия“.