Путин показа на Вашингтон ядрената бухалка

Руският президент припомни на САЩ за Карибската криза и призова Запада да не изнудва Москва

Русия се надява, че САЩ си спомнят до какво може да доведе раздорът между ядрени държави и да се откажат от опитите за изнудване. От своя страна, Москва е готова за конструктивно сътрудничество с партньорите си, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за сръбския вестник „Политика”, предаде РИА Новости.

„Настоящата криза в отношенията ни не е първата. Надяваме се, че нашите партньори осъзнават колко безразсъдно е да се опитват да изнудват Русия, а също, че си спомнят какви последствия за стратегическата стабилност може да има раздорът между големи ядрени държави. От своя страна, ние сме готови да поддържаме конструктивно сътрудничество на основата на равенството и реалното отчитане на взаимните интереси”, посочи Путин.

Той добави, че Русия винаги се е стремила към открити и партньорски отношения със САЩ, но в замяна винаги е получавала различни условия и опити за намеса във вътрешните работи.

„Това, което се случва от началото на годината, е още по-тъжно. Вашингтон подкрепяше активно Майдана, а когато неговите протежета в Киев със своя бесен национализъм настроиха против себе си значителна част от Украйна и потопиха страната в гражданска война, тогава Русия бе обвинена в предизвикване на кризата”, заяви още руският президент.