Путин поиска разрешение да изпрати армията в Крим

Съветът на федерацията (Горната камара на Държавната дума в Русия) с единодушие прие искането на президента Владимир Путин да използва войски в Украйна, инфомира BBC.

„Подавам молбата за използване на въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна до нормализирането на социо-политическата ситуация в тази страна“, обяви в официално съобщение Путин.

Държавната Дума в Москва по-рано днес прие текста на призив към президента Владимир Путин да вземе „мерки за стабилизиране на обстановката в Крим. В документа се подчертава, че за целта държавният глава трябва да използва „всички налични възможности за защита на населението на Крим от произвол и насилие“.

По-рано през деня президентът на САЩ Барак Обама в прав текст предупреди Владимир Путин, че „ще има последствия“, ако той изпрати военни части през границата с Украйна на Кримския полуостров и опита пряко да се намеси в продължаващата политическа криза в страната, предаде „Индипендънт“.

„Дълбоко загрижени сме от съобщенията за военни действия, предприети от Руската федерация в територията на Украйна“, каза Обама в изявление от Белия дом. „Всяко нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна ще бъде дълбоко дестабилизиращо“, каза държавният глава на САЩ.

Часове по-рано украинският посланик в ООН Юрий Сергеев е казал на съвета по сигурността в Ню Йорк, че руски военни са завзели две летища в Крим и руският флот е блокирал украинската брегова охрана. Веднага след това американският пратеник в ООН Саманта Пауър отправи подобно послание към Москва да изтегли военните си части от Украйна и да остави народа да създава собствената си страна свободно и без страх.