Путин поздрави Нетаняху с предстоящия празник Пурин

Президентът на Русия Владимир Путин проведе среща с премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Москва, предаде RT в четвъртък (9 март).

В началото на преговорите руският лидер отбеляза, че двете страни са изградили тесни и поверителни контакти.

След това Путин поздрави Нетаняху с приближаващия еврейски празник Пурин.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху получи уникален подарък от президента на Русия Владимир Путин – стара книга почти на 500 години.

Нетаняху отнесе от Русия екземпляр от „Юдейската война“ на древния историк и военачалник Йосиф Флавий. Книгата е отпечатана през 1526 г. в Италия на тоскански език.
„Премиерът  на Израел нареди книгата да бъде предадена на Националната библиотека, се казва в съобщение за пресата.

Трудът на Флавий е ценен източник на информация за историята на Юдея и хроника на въстанието им срещу римското владичество през I век от новата ера.

Нетаняху нарече подаръка „важна част от историческото наследство на еврейския народ“.

„Книгата е била напечатана малко след изобретяването на печатарската машина. Тя е много важна за нашето историческо наследство. Наистина това е много ценен дар“ – каза израелският премиер.

При предишната среща между Путин и Нетаняху руският президент му подари писмо от един от основателите на еврейската държава и първи премиер на страната Давид Бен-Гурион. Той е било купено от руското правителство на аукцион.

Израелският премиер беше на еднодневно посещение в Москва, в рамките на което той се срещна с президента Владимир Путин и двамата обсъдиха редица въпроси, свързани с войната в Сирия и борбата с тероризма. Ръководителят на израелското правителство изрази своята категорична позиция против военното присъствие на Иран в Сирия.