Путин и Борисов се чули, обсъдили газовия хъб и АЕЦ-Белене

Президентът на Руската федерация Владимир Путин пожела успешен трети мандат на премиера Бойко Борисов в телефонен разговор, състоял се днес.

Това съобщиха от правителствената информационна служба. Путин и Борисов отбелязаха доброто развитие на търговско-икономическите отношения като подчертаха 20-процентното увеличение на руските туристи в страната ни и ръста от 18% на двустранния стокообмен. Те посочиха, че тези параметри все още не отговарят на потенциала на отношенията и увеличаването им е от взаимен интерес за България и Русия.

Тема на разговора беше и реализацията на големите енергийни проекти у нас. И двете страни подчертаха взаимния си интерес от изграждането на европейския газовия хъб „Балкан” на българска територия. Обсъден беше и проектът за АЕЦ – Белене. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че правителството търси стратегически частен инвеститор за развитие на проекта.
Акцент беше поставен и на събитията, посветени на 25-годишнината на българо-руския договор за приятелски отношения и сътрудничество, която е на 4 август 2017, както и на 140 години от Освобождението на България, която ще се отбележи през 2018 г.