Путин подписа закон за „далекоизточния хектар“

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който предоставя безплатно земеделска земя на жителите на Далечния изток и на хората, които се преселят да живеят там, предаде РИА Новости. Съответният документ е публикуван на официалния портал за правна информация.

Идеята е хората да получат по 1 хектар земя, който да използват за земеделие или за друг вид бизнес като горско или ловно стопанство. Съгласно документа руснаците могат да получат еднократно и безвъзмездно хектар земя в Далечния изток: в Якутия, Камчатски, Приморски и Хабаровски край, Амурска, Магаданска и Сахалинска област, както и в Еврейската автономва област и Чукотски автономен окръг.

Земята ще бъде предоставена за срок от 5 години, а ако парцелът се използва по предназначение, то периодът на ползване ще бъде удължен с още 5 години. Ако парцелът не се използва, според условията в договора, то държавата ще си прибере земята. Ползвателят на парцела ще може да го използва по свое усмотрение, но е длъжен да уведоми за това съответните органи.

В момента 99,5% от земята в руския Далечен изток – около 614 милиона хектара е държавна собственост.

Законът за оземляването вече мина през Думата, а раздаването на земя започва от 1 юли 2016 г.