Путин: Партньорите на Русия в сферата на енергетиката могат да бъдат сигурни в реализирането на всички планове

Партньорите на Русия в сферата на енергетиката могат да бъдат сигурни в реализирането на всички предвидени планове. Това заяви руският президент Владимир Путин на откриването на тунела „Шесхарис-Грушовая“.

Днес Владимир Путин въведе в експлоатация технологичния тунел „Шесхарис-Грушовая“, който ще замени тунела, служил почти 50 години, съобщи РИА Новости.

„Подобно обновяване на производствените активи е залог за ефективната и стабилна работа на предприятията, навременното изпълняване от нашите доставчици на задълженията им по договорите за износ, така че нашите партньори могат да бъдат сигурни в реализирането на всички планове“, заяви руският държавен глава.

Комплексът „Шесхарис“, влизащ в структурата на „Черномортранснефт“ АД, е разположен в Новоросийск и е крайната точка на магистралните нефтопроводи на „Транснефт“ в Южна Русия. За трансбордирането през пристанището на Новоросийск петролът се събира на площадките „Шесхарис“ и „Грушовая“, при което „Грушовая“ носи основното натоварване благодарение на по-големия й капацитет за съхраняване на петрол и петролни продукти. Двете промишлени площадки – „Грушовая“ и „Шесхарис“ са разположени на разстояние 12 км една от друга.

През 2012 г. „Черномортранснефт“ АД пристъпи към мащабна реконструкция на логистичния комплекс „Шесхарис“. Завършването на работата по модернизацията и техническото преоборудване е планирано за 2025 г. В резултат от мащабната реконструкция ще се намали дължината на технологичните тръбопроводи, при което капацитета за съхранение на резервоари ще се увеличи. Реализацията на инвестиционната програма ще позволи да се разшири списъкът с продукти: „Шесхарис“ ще може да приема и съхранява петрол, мазут, дизелово гориво и бензин.

Преди откриването на тунела руският президент огледа от хеликоптер редица обекти от транспортната инфраструктура на Южния федерален окръг, включително и строителството на моста пред Керченския пролив. Путин потвърди неизменните срокове за завършването на строителството на моста, съединяващ континенталната част на Русия с полуостров Крим, а именно – декември 2018 г.