Путин оставя в неведение своите врагове за следващите си стъпки

Когато преди два месеца Владимир Путин изпрати руски войници в Крим, западните дипломати и експерти се чудеха на глас дали обичайно пресметливият президент не е станал импулсивен и е допуснал накърненото му от Запада честолюбие да го тласне към рискован геополитически ход в Украйна. Западът тогава подцени Путин и тази седмица руският президент отново изглежда хвана противниците си със смъкнат гард, докато изиграваше поредния си ход в играта с високи залози, коментира The Financial Times.
Докато светът се готвеше руският лидер – превъзбуден от триумфа в Крим – да подкрепи референдума в Източна Украйна, Путин вместо това изненада с отстъпките си, най-важната от които бе апелът към проруските сепаратисти да отложат вота за независимост в името на понижаването на напрежението.
Колкото и да е бил искрен жестът – НАТО изказа недоволство, че руските военнослужещи все още са струпани по украинската граница, въпреки обещанията да бъдат изтеглени – което допринесе за впечатлението за руския лидер като лукав и неразгадаем.
Путин със сигурност е майстор на тактическата непредвидимост, каза Александър Климент от Евразия Груп. „Това е неговият номер”. Климент и останалите западни анализатори все още вярват, че Москва е решена да попречи на президентските избори на 25 май, които може да бъдат ключови за съставянето на независимо и легитимно клонящо към Запада правителство.
Но докато съревнованието наближава, по всичко изглежда, че Путин играе различна игра в Югоизточна Украйна от онази в Крим. Там Путин играеше с преобладаващото проруско население, повечето от които рускоговорящи с дългогодишни връзки с Москва.
В Югоизточна Украйна демографският пейзаж е далеч по-разединен. Социологическо проучване на американската социологическа агенция Pew Research Centre показа, че докато две трети от украинците в източната част на страната не са доволни от властите в Киев, едва 18% ще се радват регионът да се отцепи.