Путин определи целите за модернизиране на армията

Путин определи целите за модернизиране на армията

Публикувано от:

На 19 декември, в деня на приемане на военна продукция, руският президент Владимир Путин посети Националния център за управление на отбраната.

Видео връзка с Националния център по време на посещението на държавния глава осъществиха командващите войските, отделните съединения, както и представители на предприятията за отбрана.

Путин припомни, че бойните възможности на руската армия през 2014 г. са нараснали с 1,5 пъти в сравнение с миналата година. Според него, във войската са постъпили повече от 4,5 хил. образеца на въоръжение и военна техника: 142 самолета, 135 хеликоптера, четири подводници, 15 кораба и катера, 19 зенитно-ракетни комплекса, 590 танка и БМП. Освен това, на бойно дежурство са застъпили и три стратегически ракетни комплекса „Ярс” и са били модернизирани седем стратегически бомбардировача.

„Ние отбелязваме добър темп на работа”, констатира Путин, като призова през следващата година по същия начин да бъдат изпълнени всички задания в рамките на военната програма, за да може в края на годината процентът на новите видове въоръжение и техника да съставя от 30 до 60 %.

Върховният главнокомандващ руската армия поиска да бъде преодоляна зависимостта от вносните технологии в отбранителната промишленост и да бъде осигурено производството на продукция, превъзхождаща чуждите аналози.

„Производството на цялата линия от съвременни модели въоръжение трябва да бъде осигурено от родната промишленост… Необходимо е да бъде преодоляна зависимостта от вноса на технологии, на отделни възли и механизми”, заяви Путин по време на съвещание в Министерството на отбраната, посветено на приемането на военна продукция.

„Важно е не само да се представят поръчките на нашите предприятия и конструкторски бюра, а и да бъде осигурено производството на продукция, която да е по-добра от чуждите аналози”, подчерта президентът.

Националният център за управление на отбраната в Москва бе открит в началото на декември. Както съобщи в доклада за президента началникът на Центъра генерал-лейтенант Михаил Мизинцев, изчислителната мощ на Националния център за управление но отбраната на Русия превишава 3 пъти мощността на аналогичната система на Пентагона.

Сърцето на програмно-апаратния комплекс е системата от унифицирани, териториално разпределени и дублиращи се един друг мощни центрове за обработка на данни.

„Тяхната обща изчислителна мощност превишава три пъти показателите на аналогичната система за обработка на данни на Пентагона, а обемът на съхраняваните данни е 29 пъти по-голям”, поясни Мизинцев.

„За функционирането на центровете за управление на Въоръжените сили в единното защитено информационно пространство е създаден програмно-апаратен комплекс, който по своята същност реализира функциите на автоматизирана система за управление на отбраната на страната”, отбеляза още той.