Путин: Опитите за преиначаване на историята целят подкопаване на авторитета на Русия

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че опитите да се преиначи  историята целят да «подкопаят силата и моралния авторитет на съвременна Русия, да я лишат от статута на държава-победител с всичките от това международно-правови последствия. Също така да я отделят и скарат с народите, а също за да бъдат използвани исторически спекулации в геополитически игри», предаде ТАСС.

На заседанието на организационния комитет „Победа” на РФ, Путин напомни, че днес в Русия живеят повече от 2,5 милиона ветерани.

„Всеки от тях е внесъл своя дял в Победата” – в решаващите битки, в безименните местности, в полевите болници, в партизанските отряди, в Блокадния Ленингдад, в Москва, в тила, в евакуацията, на всички територии, където с непоносим тежък физически труд се е укрепвала мощта на нашата страна. Всичко това е направено с ръцете на тези конкретни хора”, подчерта руският президент.

„Днес ние, за съжаление, ставаме свидетели не само на опитите за преиначаване на историята, за изкривяване на събитията от тази война, но и на цинична, с нищо не прикрита лъжа, на нагло опетняване на цяло поколение хора, дали практически всичко за тази Победа, хората, които са отстоявали мира на земята”, констатира Путин.

Той призна, че „понякога езикът му не се обръща да преразкаже всичките онези безсрамни изводи, от така наречените наблюдения, които нямат нищо общо с истината”.

Според президента Путин, „понякога звучи откровен брътвеж”. „Просто е удивително, как хората могат да стигнат до подобно нещо”, призна той.

„Всъщност всичко това не е толкова безобидно, защото в момента се провеждат опити, чрез които в главите на милиони хора, а преди всичко на младото поколение, да се заложат абсолютно опасни тенденции и извратени представи за историята”, заяви руският държавен глава.

Владимир Путин постави пред организационния комитет „Победа” задача  – достойно да се отговори на опитите за преиначаване на истината за Втората Световна война.

„Задачата на организационния комитет на Русия, е достойно да отговори на тези предизвикателства, опирайки се на активното участие и подкрепа на гражданите. Важно е да се използват всички възможности, за да се разкаже историята на Отечеството ни, за военни и трудови подвизи на предците ни, да се отворят възможности за всеки, който иска да се прояви в това поприще, да реализират стремежа си да бъдат причастни към общонационалното дело, към възпитаването на патриотизъм,  към отстояването на националните интереси на собствената ни държава”, заяви руският лидер.

Президентът Путин със съжаление констатира, че „продължават да изпитват Русия и руското общество за зрялост, единство, за здравина на историческите традиции, за връзки между поколенията”. Според него, именно затова е важно при подготовката на честванията на годишнината от Победата е необходимо да се акцентира върху просветителска дейност, както на национално, така и на международно равнище.

„Длъжни сме постоянно, твърдо, аргументирано и настойчиво да отстояваме истината за войната, за огромния принос на съветския народ в победата, за обединяващата и решаващата роля на Съветският Съюз в разгрома на нацизма”, подчерта той.

Владимир Путин поясни, че когато говори за „обединяващата роля”, той има предвид надеждата, с която покорените в онези години народи в Европа, са следили новините от фронтовете на Втората Световна война.

„Разбира се, всичко това е давало сила и надежда за бъдещото освобождение от нацизма на цяла Европа”, каза в заключение руският президент Владимир Путин.

Той допълни: „Неприемането на нацизма, е в нашите гени и в нашата кръв”. „Нашите ветерани трябва да бъдат уверени, че ние никога няма да ги подведем, че ние можахме и ще можем да предадем на нашите деца чувството на гордост за нашите ветерани, за тяхната Победа, за величието, което ще остане в историята”, подчерта Путин.