Путин обеща адекватен отговор на приближаването на НАТО към границите на Русия

Русия ще отговори адекватно и съразмерно на приближаването на НАТО към нейните граници. Това заяви руският президент Владимир Путин на заседание на Съвета за национална сигурност по въпросите за суверенитета и териториалната цялостност на страната, предаде РИА Новости.

„Ние адекватно и съразмерно ще реагираме на приближаването на военната инфраструктура на НАТО към границите ни и няма да оставим без внимание разгръщането на глобалната противоракетна отбрана и нарастването на запасите от стратегическо високоточно оръжие”, заяви Путин.

Заради активността на НАТО в близост до руската граница, Русия ще увеличи отбраната си, в това число и в Крим.

„Необходимо е напълно и в срок да бъдат реализирани всички планирани мерки по укрепване на отбраната, в това число и в Крим и Севастопол, където ние трябва на практика да изградим военната инфраструктура отначало”, заяви Путин.

Руският президент обяви логиката на Запада относно ситуацията в Украйна за странна и неприемлива, тъй като тя предлага на Русия да се примири с гибелта на мирното население , като в противен случай е заплашена от въвеждане на санкции. “Странна е логиката на Запада, който иска от нас да се примирим със смъртта на невинни граждани в Украйна и ни заплашва със санкции, ако не го направим”, каза Путин.

Путин напомни, че „управниците (в Украйна) са дошли на власт по въоръжен и противоконституционен път, като след преврата са провели избори, но по някаква странна причина, начело на държавата отново се оказали тези, които са финансирали и осъществили преврата”.

„Тази част от населението, която не е съгласна с подобно развитие, отново чрез сила бива потискана, без каквито и да било усилия за провеждане на преговори”, поясни руският държавен глава.

„А пред Русия едва ли не поставят ултиматум: или ни дайте да унищожим тази част от населението, която е етнически, културно и исторически близка до Русия, или ние ще въведем срещу вас санкции. Странна логика, която, разбира се, е напълно неприемлива”, заяви още Путин.