Путин: Чужди разузнавания се опитват да повлияят на Русия

Путин: Чужди разузнавания се опитват да повлияят на Русия

Публикувано от:
Руският президент Владимир Путин разкритикува опитите на чуждестранни разузнавателни служби да се повлияе на обществено-политическия живот в Русия.

“Очевидно е, че засилването на дейността на чуждите тайни служби е насочено срещу Русия и съседите ни”, каза Путин в реч на среща с членове на руски служби за външно разузнаване, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от Франс прес и БТА.

Според руския президент чуждите разузнавания се стремят “да повлияят на вътрешнополитическите и обществени процеси в Русия”.

През 2015 г. Владимир Путин подписа закон, който позволява работещи в Русия чуждестранни организации да бъдат обявявани за нежелани по обвинение, че искат да влияят на политическия живот и обществеността на страната.

Друг закон, приет през 2012 г., задължава финансирани от чужбина неправителствени организации, които водят “политическа дейност”, да се регистрират като “чуждестранни агенти”.

В средата на този месец той обвини Би Би Си, че прави “пропаганда” в полза на руския опозиционер Алексей Навални.

Според Путин Русия е изправена и пред “опити за спиране на развитието й, за налагане на конфронтация, за дестабилизиране на региони в близост до границите й”.

Чуждестранни тайни служби не се колебаят да “ухажват и ползват като оръжие терористични и екстремистки групировки” срещу Русия, каза Путин без повече подробности.

Източник: дир.бг