Путин: Никой няма правото да използва инцидента с малайзийския самолет за постигане на користни цели

Руският президент Владимир Путин заяви, че катастрофата на малайзийския самолет Боинг 777 не бива да бъде използвана за користни политически цели, предаде РИА Новости.

„Във връзка с ужасните трагични събития, които се случиха в небето над Донецк, аз бих искал още веднъж да кажа, как ние в Русия се отнасяме към събитията, които се случват днес в Украйна. Ние нееднократно призовавахме враждуващите страни към незабавно прекратяване на кръвопролитието и започване на преговори“, заяви Путин пред телевизия „Россия 24“.

„Със сигурност може да се каже, че ако бойните действия на 28 юни в източната част на Украйна не бяха възобновени, то и тази трагедия навярно нямаше да се случи. Същевременно никой не трябва и няма право да използва тази трагедия за постигане на користни политически цели. Такива събития трябва да обединяват хората, а не да ги разединяват”, отбеляза още руският президент.

Освен това, според Путин, хората, отговарящи за ситуацията в региона , трябва да понесат отговорност пред своя народ, както и пред народите на тези страни, чиито граждани са станали жертви на трагедията.

„От своя страна Русия ще направи всичко, което зависи от нея, за да може конфликтът в Източна Украйна да премине от днешната военна фаза във фаза на обсъждане на масата за преговори с мирни и изключително дипломатически средства”, допълни президентът.

Разследването на инцидента с малайзийския самолет в Украйна трябва да премине под контрола на  ICAO и трябва да бъде направено всичко, за да се осигури безопасността на международните експерти на мястото на катастрофата, заяви още руският държавен глава.