Путин: Никой няма правото да използва инцидента с малайзийския самолет за постигане на користни цели

Путин: Никой няма правото да използва инцидента с малайзийския самолет за постигане на користни цели

Публикувано от:

Руският президент Владимир Путин заяви, че катастрофата на малайзийския самолет Боинг 777 не бива да бъде използвана за користни политически цели, предаде РИА Новости.

“Във връзка с ужасните трагични събития, които се случиха в небето над Донецк, аз бих искал още веднъж да кажа, как ние в Русия се отнасяме към събитията, които се случват днес в Украйна. Ние нееднократно призовавахме враждуващите страни към незабавно прекратяване на кръвопролитието и започване на преговори”, заяви Путин пред телевизия “Россия 24”.

“Със сигурност може да се каже, че ако бойните действия на 28 юни в източната част на Украйна не бяха възобновени, то и тази трагедия навярно нямаше да се случи. Същевременно никой не трябва и няма право да използва тази трагедия за постигане на користни политически цели. Такива събития трябва да обединяват хората, а не да ги разединяват”, отбеляза още руският президент.

Освен това, според Путин, хората, отговарящи за ситуацията в региона , трябва да понесат отговорност пред своя народ, както и пред народите на тези страни, чиито граждани са станали жертви на трагедията.

„От своя страна Русия ще направи всичко, което зависи от нея, за да може конфликтът в Източна Украйна да премине от днешната военна фаза във фаза на обсъждане на масата за преговори с мирни и изключително дипломатически средства”, допълни президентът.

Разследването на инцидента с малайзийския самолет в Украйна трябва да премине под контрола на  ICAO и трябва да бъде направено всичко, за да се осигури безопасността на международните експерти на мястото на катастрофата, заяви още руският държавен глава.