Путин не е съгласен с Обама, считащ РФ за „регионална държава“, а САЩ за изключителни

Руският президент Владимир Путин не е съгласен с американския си колега Барак Обама, считащ Русия за „регионална държава“, а Съединените щати за изключителни. Това той заяви в интервю за немското издание Bild, втората част от което бе публикувано днес, предаде ТАСС.

„По никакъв начин не съм възприел тези думи“, заяви руският лидер в отговор на въпроса как се отнася към подобни изявления от страна на Обама. „Всеки човек, още повече президент на Съединените щати, има правото на собствено мнение за всичко: за своите партньори и за другите страни; това е неговото мнение, също както ми е известно мнението му за това, че американската нация, Съединените щати са изключителни“, каза той. „Аз не съм съгласен нито с едното, нито с другото“, заяви Путин.

Руският президент отбеляза, че Русия не претендира за ролята на „суперсила“, защото „това е много скъпо и безполезно“. Според оценка на руския лидер, по обем на икономиката страната заема пето-шесто място в света. „Сега може би по-малко, имайки предвид…икономическите трудности,…но ние със сигурност знаем, че имаме добри перспективи за развитие и потенциал. По паритет на покупателната способност сме някъде на шесто място“.

Що се отнася до статута на „регионална държава“, то руският президент призова да се определи за какъв регион именно става въпрос. Предлагайки да се погледне картата на света, Путин припомни мащабите на Руската държава, която се простира от Европа до САЩ, както и от близкия до Канада Северен полюс до Китай.

„Опитите за разсъждаване за другите страни в унищожителен ред – това е обратната страна за доказване на собствената изключителност“, заключи Путин. „Струва ми се, че това е погрешна позиция“, счита той.