Путин нареди на министерството на финансите да подаде Украйна на съд заради неизплатения дълг

 Руският президент Владимир Путин поръча на министерството на финансите на страната да подаде Украйна на съд заради неизплатения дълг по облигации. „Подайте ги на съд тогава“, заяви той на финансовия министър Антон Силуанов на съвещание с членовете на правителството, предаде ТАСС.

„Странно. Ако те (западните партньори) са толкова убедени в платежоспособността (на Украйна) през следващата година, можеха да участват в разделянето на рисковете. Това дори е неразбираемо“, заяви Путин.

Силуанов докладва на президента, че неофициално европейските чиновници говорят, че не са съгласни да дадат гаранции за преструктуриране на украинския дълг. Официални отговори обаче, те не са давали. „Пристигна писмо и от министъра на финансите на САЩ, в което ясно е написано, че такива гаранции не могат да бъдат предоставени“, добави Силуанов.

Предложението на Русия

В средата на ноември Путин заяви, че Москва предлага да разсрочи дълга на Украйна за периода 2016-2018 г., като Киев трябва да плаща по 1 млрд. долара годишно.

Президентът подчерта, че Русия не просто се е съгласила да преструктурира украинския дълг, а е предложила по-добри условия от тези, които поискаха от МВФ. При това РФ поиска гаранции или от правителството на САЩ, или от ЕС, или от някоя от международните финансови институции.

По-късно зам.-министърът на финансите Сергей Сторчак съобщи, че МВФ и кредиторите на Украйна трябва да реагират на предложението на РФ до 8 декември 2015 г. Миналата седмица руското министерство на финансите получи официален отказ от американското правителство да предостави гаранции по задълженията на Украйна.

През декември 2013 г. Путин и украинският президент Виктор Янукович се договориха, че Москва ще предостави на Киев кредит за 15 млрд. долара чрез закупуване на украински ценни книжа. В рамките на това споразумение книжа за 3 милиарда долара бяха предложени на Ирландската фондова борса на 20 декември 2013 г. и изкупени от Русия за сметка на Фонда за национално благосъстояние.

Последните премии по книжата бяха изплатени от Украйна през юни тази година. Пълното погасяване на кредита трябваше да стане през декември 2015 г.