Путин: Критиките към арестите на руски демонстранти са опит за външна намеса

Путин: Критиките към арестите на руски демонстранти са опит за външна намеса

Публикувано от:

Руският президент Владимир Путин отхвърли западните призиви да се освободят арестувани демонстранти в първия си коментар на масовите протести в Русия срещу корупцията, предаде Асошиейтед прес, цитиран от Дарикнюз

В неделя стотици руснаци бяха арестувани при участие в неразрешени протести из цялата страна – най-масовите през последните пет години. Много западни държави осъдиха арестите и призоваха да бъдат освободени осъдените на затвор, включително най-яркият противник на Путин, опозиционният лидер Алексей Навални.

“Приемаме призивите от този род като чисто политизирани опити да се окаже някакъв натиск върху вътрешнополитическия живот на страната”, заяви Путин на среща на лидери от Арктическия регион в Архангелск.

Протестиращите в Русия не трябва да нарушават законите и да използват борбата срещу корупцията в политически кампании, призова Путин, цитиран от Ройтерс.

Руският президент заяви, че и той самият е против корупцията.

Московският градски съд определи като законно административното задържане под стража за 15 дни на опозиционера Алексей Навални за оказване съпротива на полицията при арест на неразрешен протест в руската столица, предаде ТАСС.

“Решението на първоинстанционния съд остава в сила, жалбата на защитата на Навални не се удовлетворява”, се казва в постановлението.