Путин: Киев трябва да снеме блокадата на Донбас и да започне пряк диалог

Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд изрази безпокойството си във връзка с обстрелите на населените места в Донбас от украинската армия, съобщи пресслужбата на Кремъл.

„В. Путин изрази безпокойството си от продължаващите обстрели на украинската армия на населените места в Донбас, увеличаването на въоръжените сили на Украйна в близост до разграничителната линия“, се казва в съобщението.

В телефонният разговор е била подчертана и необходимостта от пряк диалог между Киев и представителите на Донецк и Луганск, както и снемането на финансово-икономическата блокада от Донбас.

Лидерите на трите страни са обсъдили също и хода на реализацията на Минските споразумения, включително и предвид състоялите се на 26-27 август в Минск заседания на Контактната група и работните й подгрупи. Меркел и Оланд информирали Путин за резултатите от неотдавна състоялата се среща в Берлин с украинския президент.

Руският държавен глава отбелязал, че единственият вариант за разрешаването на украинския конфликт е реализацията на Минските споразумения. По думите на Путин, на Киев за разрешаването на кризата ще помогне съгласуването с Донецк и Луганск на конституционната реформа.