Путин: Киев не иска да води смислен диалог с югоизточна Украйна

Киевските власти не искат да водят съдържателен диалог с югоизточна Украйна. Това заяви руският президент Владимир Путин на кореспондента на „Би Би Си” Джон Суийни.

Относно действията на опълченците, Путин отбеляза, че тяхната цел е да освободят големите градове и села в източна Украйна от присъствието на украинските войски.

„Целта на опълчението е да измести тези въоръжени сили и артилерията, с цел да не им се даде възможност да обстрелват жилищни квартали”, заяви Путин.

По време на визитата на Путин в Североизточния федерален университет в столицата на Якутия, кореспондентът на „Би Би Си” се опита да стигне до руския президент сред тълпа от журналисти и присъстващи, за да му зададе няколко въпроса, на което руският президент му отвърна на английски език, че ще му отговори по-късно, но Суийни настоял това да стане веднага.

„Ще отговоря в какво се състои трагедията, която се случва в момента. В какво се състои целта и смисълът на военната операция в източна Украйна? И с какво е предизвикана активизацията на действия на опълчението”, продължил руският лидер.

„Те (опълченците) са предизвикани с това, че украинските редовни части са обкръжили големите населени места и обстрелват жилищни квартали. Главната задача на опълчението в момента е да спасят живота на мирното население. И това е нещото, което за голямо съжаление, в това число и в Европа, предпочитат да не забелязват”, подчерта Путин.

Той напомни, че сега започва „много важен процес, процесът на директните преговори”.

Путин добави, че съвместно с украинския президент Петро Порошенко и европейските колеги се е наложило дълго да се работи над това, в резултат на което те са успели да се договорят. „В момента контактите се възобновяват”, поясни руският президент.

Напомняме, че се очаква днес в Минск да се проведе среща на контактната група (Русия, ОССЕ и Украйна) за разглеждането на решенията в търсенето на урегулирането на кризата в страната.

Предполага се, че в срещата ще вземат участие и представителите на ръководството на непризната Донецка народна република.

Според мнението на зам.-премиера на ДНР Андрей Пургин, Киев бе принуден да се съгласи на преговори в рамките на контактната група заради успехите на опълчението, което влезе в контранастъпление с цел реализиране на хуманитарно-военна операция. „За съжаление днес Киев възприема само силовата позиция”, заяви Пургин, предполагайки, че на срещата може да се повдигне въпросът за признаване на Новорусия, предаде ИТАР-ТАСС.