Картина на двамата президенти в московския пъб Union Jack.

Картина на двамата президенти в московския пъб Union Jack.

Путин и Тръмп разговаряха за пръв път по телефона

Публикувано от:

Президентът на Русия и новоизбраният държавен глава на САЩ разговаряха за пръв път по телефона и според съобщението на Кремъл са се “съгласили, в оценката за сегашното крайно неудовлетворително състояние на руско-американските отношения”.

Разговорът между Владимир Путин и Доналд Тръмп е бил “по взаимна договореност”, а в края на съобщението се казва, че двамата са се уговорили да продължат телефонните контакти и в перспектива да се срещнат лично, като с подготовката ще се заемат и двете страни.

Засега няма съобщение от екипа на Тръмп за съдържанието на разговора.

Според версията на Кремъл Путин го е поздравил още веднъж с победата на изборите, пожелал му е успех в реализирането на предизборната програма и изразил готовност да се изгради партньорски диалог с новата администрация във Вашингтон “на принципите на равноправието, взаимното уважение и взаимната ненамеса във вътрешните работи”.

Двамата се съгласиха да работят активно за нормализация на отношенията и връщането им в руслото на конструктивното взаимодействие по най-широк кръг въпроси, продължава текстът.

От екипа на Путин припомнят, че тази година се навършват 210 години от установяването на дипломатически отношения между Русия и САЩ, и отново повтарят, че това би трябвало да стимулира връщане към прагматично и взаимноизгодно сътрудничество в интерес на двете страни и на стабилността и сигурността в света.

Путин и Тръмп споделили мнението, че е нужно да се обединят усилията в борбата с Враг №1 – международният тероризъм и екстремизъм, като в този дух е обсъждано и уреждането на кризата в Сирия.