Путин и Обама съгласни, че сирийците сами трябва да проведат реформи

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама на преговорите в Анталия в рамките на срещата на върха на Г-20 подчертаха необходимостта от политическа трансформация в Сирия, която трябва да бъде проведена от самите сирийци, предаде РИА Новости.

„Лидерите отбелязаха дипломатическия прогрес, постигнат във Виена през последните седмици, в това число в областта на взаимното съгласие, който бе отбелязан в заявлението на Групата за подкрепа на Сирия на 14 ноември. Президентът Обама и президентът Путин се съгласиха с това, че е необходима политическа трансформация, която ще проведат и контролират самите сирийци и която ще предшестват преговорите при посредничеството на ООН между сирийската опозиция и режима, както и прекратяването на огъня“, заяви пред журналисти представител на Белия дом.

Страните също така констатираха, че необходимостта от разрешаване на ситуацията в Сирия се е увеличила след терористичните актове в Париж, отбелязва „Ройтерс“, позовавайки се на източник в Белия дом.

Разговорът между руския и американския президент в кулоарите на срещата на върха на Г-20 е продължил близо 35 минути.

„Имаше възможност достатъчно обстойно да се говори и разговорът засегна две теми – първо за Сирия, а след това за Украйна“, заяви помощникът на руския президент Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС.

Отговаряйки на въпрос, успели ли са лидерите на РФ и САЩ да сближат позициите си по време на беседата в рамките на срещата на върха на „двадесетката“, Ушаков посочи, че стратегическите цели в борбата с тероризма между двете страни са много близки, но различията в тактиката си остават.

По думите му, Владимир Путин и Барак Обама са обменили мнения за „критичната ситуация“, свързана с терористичните атаки в Париж и другите прояви на тероризма. „Тоест, стратегическите цели, касаещи борбата срещу ИДИЛ, са по принцип много близки, а в тактиките страните продължават да се различават“, подчерта Ушаков.