Путин и Ердоган се срещат на 10 март в Москва

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган ще обсъдят сътрудничеството между двете страни по въпроса със сирийското регулиране в рамките на общата си среща на 10 март. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на пресконференция, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

„Ще говорим за най-различни направления на нашето сътрудничество – търговия, икономика, инвестиции, общи инфраструктурни проекти и други, включително и външнополитическото ни сътрудничество, преди всичко по съдействието за регулирането на сирийската криза чрез осъществяването на нашите съвместни инициативи. Готови сме да развиваме такова взаимодействие и по двустранни, и по многостранни канали“, каза руският първи дипломат.

В края на миналия месец стана ясно, че Путин и Ердоган ще обсъдят на преговорите в Москва на 9-10 март закупуването на руски въоръжения, включително на зенитните ракетни системи С-400. Това разкри турският президентски съветник Илнур Чевик в интервю за телевизия „Россия 24“.

Той подчерта, че закупуването на С-400 не би трябвало да води до проблеми на Турция с НАТО, защото „много страни от Алианса също използват руско оръжие и отбранителни системи“.