Путин и емирът на Катар се споразумяха да увеличат усилията за разрешаване на сирийския конфликт

Руският президент Владимир Путин и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани се договориха да увеличат усилията за разрешаване на сирийския конфликт, заяви катарският външен министър Халед бен Мохамед ал-Атия, предаде ТАСС.

„Ръководителите на двете страни се договориха, че е необходимо намирането на политическо решение в Сирия. Затова лидерите се споразумяха да увеличат усилията, за да бъде поставен край на бойните действия, убийствата и глада сред мирното население“, заяви той пред журналисти след преговорите с руския президент Владимир Путин и емира на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани.

„Бе постигната договореност и за това, сирийският народ да може да осъществи волята си, за което е необходима подкрепата на арабските страни, както и на международните играчи“, каза катарският министър.

По думите му, лидерите на двете страни са се съгласили с това, че забавянето в разрешаването на сирийската криза само ще доведе до по-нататъшно влошаване на обстановката, както и до изостряне на междурелигиозните сблъсъци.

„Ние от своя страна потвърдихме неприемливостта на разделението по религиозен признак“, подчерта още катарският министър. „Потвърждаваме, че Катар не подкрепя която и да било форма на насилие и тероризъм“, подчерта Ал-Атия.

По думите му, в Катар считат, че да се постави край на тероризма е възможно единствено по пътя на връщането на правата на гражданите.

Катарският министър отбеляза, че страните са потвърдили необходимостта от превръщането на Близкия изток в зона, свободна от оръжие за масово поразяване.

Ал-Атия отбеляза, че страните са обсъдили и палестинския проблем. „Считаме, че е необходимо да се окаже натиск, за да бъде снета незаконната блокада на ивицата Газа, да се преустанови заселническата дейност на Западния бряг и да се прекрати юдеизацията на Йерусалим“, подчерта той.

Катарският министър заяви, че основно внимание на преговорите е било отделено на сирийския проблем на фона на влошаването на хуманитарната ситуация за сирийците в много региони. „Ние смятаме, че сирийският народ е застигнат от групово наказание“, каза катарският министър.