Путин изрази подкрепата си към гръцкия народ

Резултатите от проведения в Гърция референдум за условията за предоставяне от международните кредитори на финансова помощ на Атина обсъдиха днес в телефонен разговор руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Както съобщи пресслужбата на Кремъл, разговорът е бил проведен по инициатива на гръцката страна.

„Бяха обсъдени резултатите от състоялия се в Гърция референдум за условията за предоставяне от международните кредитори на финансова помощ за Атина, както и някои въпроси от бъдещото развитие на руско-гръцкото сътрудничество“, се казва още в съобщението.

Путин също така изрази подкрепата си към гръцкия народ за преодоляването на стоящите пред страната трудности.

Както заяви по-рано в понеделник прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, Русия не е получила от Гърция никакви искания за оказване на финансова помощ.

На Гърция не й стигат средства за финансиране на външните и вътрешните й задължения, а партньорите от ЕС изискват нови реформи по кредитите. На референдума, който се проведе в неделя в Гърция над 61 % от гласувалите казаха „не“ на исканията на европейските кредитори, а около 39% се съгласиха.

Гърция води преговори с ЕС и МВФ за уреждане на дълга от над 240 млрд. евро, образуван след спасяването на гръцкия дълг от дефолт през 2010 г. и 2012 г. Прогнозата на кредиторите, че твърдите икономии ще дадат възможност на Гърция да си изплати дълговете, не се оправдаха.