Путин изказа съболезнования на шведския народ

Руският президент Владимир Путин изказа съболезнования на шведския крал Карл XVI Густав по повод терористичната атака в Стокхолм.

„Ваше Величество, моля приемете моите искрени съболезнования във връзка с трагичните последици от терористичния акт, извършен в Стокхолм. В нашата страна сме наясно със злодеянията на международния тероризъм от първа ръка. В този труден час руснаците скърбим заедно с народа на Швеция“, пише в съболезнователната телеграма на сайта на Кремъл.

„Моля, предайте подкрепителните ми думи на семействата на загиналите и пожелайте скорошно възстановяване на всички пострадали в резултат на това престъпление“, е отбелязано в съобщението, подписано от руския глава.

В петък (7 април) в центъра на Стокхолм камион се вряза в тълпа от хора. В резултат загинаха поне четири души, а най-малко 15 бяха ранени.

Шведският министър-председател Стефан Льовен нарече инцидента терористичен акт. По данни на медии, задържаният извършител е 39 годишен узбекистански гражданин, поддръжник на „Ислямска държава“.

По последни данни от Взгляд, в камиона е намерена чанта с експлозиви. Това съобщават SVT на 8 април, позовавайки се на информация от местните власти.