Путин: Идеологията на терористите се основава на лъжи и изопачаване на исляма

Работата за противодействие на фундаментализма е особено важна в случаите, когато терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД), изопачаваща исляма, се опитва да вербува привърженици от Русия. Това становище бе изразено от руския президент Владимир Путин по време на церемонията по откриването на джамия катедрала в Москва, съобщи ТАСС, публикува focus-news.net.

„Работата в тази посока за противодействие на фундаментализма е особено важно днес, когато се правят опити цинично да се използват религиозни чувства за политически цели“, каза руският лидер.
Като пример той посочи Близкия изток, където терористите от ИД „компрометират великите световни религии, компрометират исляма, сеят омраза, убиват хора, включително свещеници, и варварски унищожават паметници на световната култура“.

„Тяхната идеология е изградена върху лъжи и откровено изопачаване на исляма. Те се опитват да набират привърженици в нашата страна“, каза Путин, като добави, че руските мюсюлмански духовни водачи смело се изправят срещу тази екстремистка пропаганда.