Путин заявил на Обама, че референдумът в Крим съответства на международното право

Референдумът в Крим напълно съответства на нормите на международното право. Това заявил президентът на Русия Владимир Путин в телефонен разговор с президента на САЩ Барак Обама, съобщиха от прес-службата на Кремъл.

Във връзка с референдума за независимост в Крим, Владимир Путин подчертал, че „неговото провеждане напълно съответства на нормите на международното право и Устава на ООН. На жителите на полуострова е била гарантирана възможност за свободно изразяване и самоопределение”.

Двамата президенти обсъдили неспособността и нежеланието на сегашните власти в Киев, да обуздаят безредието на ултранационалистическите и радикалните групировки, дестабилизиращи обстановката и тероризиращи мирните граждани, в това число рускоговорящи. В този контекст е била разгледана възможността за насочване на Украйна в мониторингова мисия на ОССЕ. По мнение на президента на Русия, дейността на такава мисия трябва да се разпространява във всички украински области и региони. Също така, Барак Обама поздравил президента Путин с успешно провеждане на Параолимпийските игри и помолил да бъдат приветствани от негово име на участниците в Параолимпиадата. Разговорът между държавните глави се състоял по инициатива на американската страна.