Путин е убеден, че „външното управление“ на Украйна ще приключи

Руският президент Владимир Путин изрази увереност, че сложната ситуация в Украйна ще приключи и тази страна ще се развива позитивно заедно с Русия. При това руският държавен глава нарече унизителна за украинския народ днешната практика за външно управление на страната, фактически въведена от Киев.

„Убеден съм, че въпреки всички трудности днес, ситуацията в Украйна също ще се оправи и Украйна ще се развива положително, ще се отклони от тази позорна практика, която ние наблюдаваме днес, а именно – поставянето на цяла огромна европейска страна под външно управление, при което ключови позиции в правителството и в регионите се заемат от чужди граждани“, заяви Путин на среща с представители на националните обществени обединения в република Крим. „Аз мисля, че всичко това е унизително за украинския народ“, отбеляза Путин.

Руският президент изрази увереност, че тази практика ще бъде оценена от украинския народ. „А Украйна ще се изправи на крака и ще се развива положително, ще гради бъдещето си заедно с Русия“, добави той, коментирайки изказването на представителя на украинците в Крим.

Ръководителят на национално-културната автономия на украинците в Симферопол Олег Кравченко отбеляза, в частност, че през този курортен сезон много жители на Украйна са посетили Крим и са видели мирно небе над главите си. На думите за това, какво се случва в самата Украйна, Путин реагира кратко с отговор „Беда“. „Сега няма да правя никакви коментари по този повод, но просто искам да изразя надежда, че ще бъде именно така, както вие сега казахте (за разрешаването на ситуацията)“, отбеляза руският президент.

Путин засегна също така и въпроса за украинците в РФ, като припомни, че това е третият по численост народ в Русия след руснаците и татарите.

Той обърна внимание на това, че в Русия в момента се намират около 3 млн. украински граждани, „при което преобладаващата част от тях са мъже в донаборна възраст“. „Ясно е по какви съображения (те са пристигнали в Русия)“, отбеляза Путин. При това много украинци отиват в Русия и за да работят. „Ние не само не пречим – вие знаете сигурно, че ние приемаме решения, които максимално да либерализират пребиваването на украинските граждани на територията на РФ“, припомни Путин.

Представителят на кримските украинци също така подчерта, че решението за присъединяването на полуострова към РФ е било осъзнат избор, включително и на украинците. Путин на свой ред припомни, че вече многократно е казвал публично: „Смятам, че руснаците и украинците са един народ, ние не правим разлика“.

Путин подкрепи предложението за популяризирането на православния туризъм на полуострова.

„Несъмнено, това е изключително важно. И ние още и на федерално ниво трябва да приемем съответните решения, за да бъдат те реализирани, по своята същност, така, както вие предлагате“, отбеляза руският държавен глава.

Той също така се съгласи и с необходимостта от почитането на историческата памет за Кримската война (1853-1856 г.). „Не мога да кажа, че всичко там е вече предадено на забвение – така, както беше по отношение на първата световна война, нея се опитваха съвсем да забравят – тук все пак не е така, но фактът, че се отделя малко внимание на това, е изключително точен“, подчерта Путин.

В посланието си към Федералното събрание през декември руският президент припомни, че в Херсонес княз Владимир е приел християнството, „след което за първи път и завинаги сме се осъзнали като руска нация“. Именно от Крим водят началото си духовните корени на разнородната, но монолитна руска нация. „Крим и Херсонес имат за руския народ огромно цивилизационно и сакрално значение“, каза Путин, като сравни това значение с онова, което има за евреите и мюсюлманите Храмовата гора в Йерусалим. „Така и ще се отнасяме към това“, добави руският президент.