Путин е оптимист за шансовете за уреждане на украинската криза

Руският президент Владимир Путин изрази днес оптимизъм за шансовете за уреждане на украинската криза, предаде Ройтерс.
По-вероятно е тя да бъде разрешена успешно, отколкото обратното, каза Путин на пресконференция след края на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в руския град Уфа.

В същото време той заяви, че усилията за намиране на изход от кризата са възпрепятствани от нежеланието на украинските власти да преговарят пряко с проруските сепаратисти в източната част на страната.

Руският президент призова за вдигане на всички санкции срещу Иран, още щом бъде постигнато окончателно споразумение за ядрената програма на страната. Той изрази надежда сделката да стане факт скоро.

Русия е напълно готова да посрещне колебанията в цените на петрола, в случай че санкциите срещу Иран бъдат отменени, увери Путин, цитиран от ТАСС.

Той призна, че това ще доведе до увеличаване на обемите, предлагани на световния пазар, но отбеляза, че и глобалното потребление със сигурност ще продължи да нараства.

Руският президент увери, че в ШОС не действат блокови принципи, а всички решения, включително за приемането на нови членове, се взимат доброволно. Това е гаранция за стабилност, посочи той, цитиран от ТАСС.

Путин предложи първо да приключи процесът на присъединяване на Индия и Пакистан към ШОС, а след това да бъде поставен въпросът за приемане на Иран в редиците на организацията.

По повод трусовете на фондовите пазари в Китай, руският президент изрази увереност, че тази страна е и ще остане „локомотивът на световната икономика“.

mediapool.bg